Rotary u Hrvatskoj

Rotary District 1913 je dobrovoljna, samostalna i neprofitna udruga Rotary klubova na području Republike Hrvatske, koji su ujedno članovi Rotary Internationala.

Prvi klub osnovan u Hrvatskoj je Rotary klub Zagreb koji je 23. listopada 1990. godine uključen u svjetsku Rotary zajednicu. Od tada do danas osnovano je 53 kluba širom Republike Hrvatske i okuplja 1 290 rotarijanki i rotarijanaca.

Nakon više od 20 godina uspješnog djelovanja naših klubova u okviru regionalnog Distrikta 1910, odlukom Rotary Internationala osnovan je samostalni Distrikt 1913 koji podupire rad i razvoj klubova na području Republike Hrvatske, prateći potrebe lokalnih zajednica, a u skladu s Rotary načelima i zakonskim regulativama. Povelju Distrikta 1913 prvom guverneru dr. Ivi Husiću, osobno je uručio predsjednik Rotary Internationala Ray Klinginsmith na svečanosti koja se održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 18. lipnja 2011. godine.

Do sada su hrvatski Rotary klubovi ostvarili mnoge projekte i programe te na taj način ostvarili jedno od osnovnih načela Rotaryja – pomaganje onim stanovnicima Hrvatske kojima je to najpotrebnije, a većinom je realizacija proizišla iz vlastitih izvora, ali i kroz međunarodnu suradnju s drugim Rotary klubovima koji se vrlo rado odazivaju kako materijalnim tako i osobnim sudjelovanjem.

Osnivanjem Distrikta 1913, hrvatski su rotarijanci prihvatili odgovornost i izazove ove velike i ugledne svjetske organizacije u samostalnom iniciranju i pomaganju po principima pravednog služenja zajednici.

Više informacija o distriktu možete pronaći na www.rotary.hr