End Polio Family run

18. listopada 2020.

Rotary klub J.J. Strossmayer nastavlja s njegovanjem sportskog duha. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera i uzimajući u obzir trenutnu situaciju, organiziramo humanitarnu utrku End Polio Family run Osijek 2020. koja će se održati dana 24. listopada 2020. godine, s predviđenim startom u 10.00 sati ispred restorana Kopika u Osijeku.

Sve prijave vrše se putem sustava https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/3868 – pridružite nam se što prije te sudjelujte s nama u ovom humanitarnom projektu.

Humanitarna je utrka organizirana s ciljem brige i zaštite zdravlja naše djece, odnosno kako bi nastavili s podrškom svjetskom programu borbe protiv dječje paralize koju provodi Rotary International pod nazivom End Polio Now. Dio prikupljenih sredstava iskoristiti ćemo i za pomoć Sos Dječje selo Ladimirevci.

Inače, uz glavnog organizatora Rotary klub JJ Strossmayer tehničku podršku utrci pružaju Run4Fun odnosno @Zen timing.

Osim humanitarnog karaktera, cilj ovog projekta je podići svijest građana o važnosti fizičke aktivnosti. Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije samo nedovoljna tjelesna aktivnost uzrokuje oko 3,2 milijuna smrti godišnje na globalnoj razini. Stoga bi nas trebalo zabrinjavati da tjelesna aktivnost mladih u Hrvatskoj značajno opada. Primjerice 2002. godine 33,5% hrvatskih petnaestogodišnjaka je bilo u dovoljnoj mjeri tjelesno aktivno, dok je taj udio 2014. godine pao na 25,4%. Kod učenica u dobi od 15 godina taj udio je pao sa 16,8% u 2002. na samo 11,7% u 2014.godini.

U razdoblju od 2013. do 2017. u Hrvatskoj je zabilježen najveći porast postotka osoba koje ne vježbaju i ne bave se sportom među svim zemljama EU (sa 17 na 37%). Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije do 2030. će svako drugo dijete biti pretilo. Vjerojatno će situacija biti još alarmantnija ako se nastavi s trenutnim mjerama koje ograničavaju mogućnosti djece za bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću općenito.

Zato budimo odgovorni prema našoj djeci i našem zdravlju te izađimo trčimo i šetajmo kroz dnevni boravak na otvorenom, našoj Promenadi koju čak i ugledni britanski časopis Time Out proglasio najljepšom u Hrvatskoj.

Sponzori koji su nam se spremno pridružili i kojima od srca zahvaljujemo su: Jamnica, Ferivi, Coca-Cola Hrvatska, Prvo hrvatsko pivo, PIK Vrbovec, Folding, Studio HS Internet, Čarobni tim d.o.o., Pipi, Dobro, Saponia i Kandit!

Svi sudionici primit će bogate startne pakete, ali i posebne nagrade ovisno o kategorijama natjecatelja.

Vidimo se na Kopiki 24.10. Prije toga klik na https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/3868!