Rotary Hrvatska obilježit će povijesni napredak ka stvaranju svijeta bez dječje paralize

23. listopada 2019.

24. listopada Dan je borbe protiv dječje paralize,
a u tjednu od 23. do 27. listopada humanitarnim akcijama u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta, Rotarijanci obilježavaju taj dan

Članovi Rotary Distrikta 1913 Hrvatska, dobrovoljne, samostalne i neprofitne udruge Rotary klubova na području Republike Hrvatske, koji su ujedno članovi Rotary Internationala, obilježit će Dan borbe protiv dječje paralize kako bi podigli svijest te prikupili sredstva za potporu iskorjenjivanju dječje paralize, bolesti koja se može spriječiti cjepivom, a koja i danas još uvijek prijeti djeci u nekim dijelovima svijeta. Tako će se i u Hrvatskoj obilježiti ovaj važan dan, obzirom da je na početku pokretanja ove globalne inicijative od strane Rotaryja i njegovih partnera, prije više od tri desetljeća, polio paralizirao čak 1.000 djece u svijetu, svaki dan.

Od tada smo jako napredovali u borbi protiv te opake bolesti. Slučajevi polio virusa smanjili su se za 99,9%, sa 350 000 slučajeva 1988., u 125 zemalja, na 33 slučaja u 2018. i to u samo dvije zemlje: Afganistanu i Pakistanu. I toj borbi ostajemo posvećeni do kraja.

Iako je dječja paraliza gotovo iskorijenjena, nastavljamo s borbom, kako bi cjepivo došlo do svakog djeteta. Rotary se obvezao prikupiti 50 milijuna američkih dolara svake godine, kako bi podržao globalne napore iskorjenjivanja dječje paralize. Zaklada Bill & Melinda Gates, kao strateški partner Rotarya u ovom projektu, za svaki dolar naše donacije, uplaćuje dodatna dva, do ukupno 150 milijuna dolara godišnje.

„Hrvatski Rotarijanci i ove će godine poduprijeti ovaj, najveći globalni projekt Rotaryja. Od 2011. godine, što organizacijom projekata, što vlastitim donacijama, u fond za borbu protiv dječje paralize uplatili smo gotovo 160.000 dolara. Uvjeren sam da smo nadomak potpunog iskorjenjivanja i iznimno smo ponosni što je upravo Rotary za to zaslužan.“, rekao je Danijel Jozić, Guverner Rotary International Distrikta 1913 Hrvatska.

Inače, od 1985. Rotary je za iskorjenjivanje dječje paralize donirao više od 1,9 milijardi dolara.