Robocode – primopredaja

27. rujna 2017.

Dana 25. rujna 2017. godine potpisan je ugovor o ustupanju opreme na korištenje – ukupno sedam Lego Mindstorms EV3 robota s pratećom opremom – između Rotary kluba Osijek – Josip Juraj Strossmayer i udruge Osijek Software City čime je okončana prva faza projekta RoboCode u kojem uz navedene udruge sudjeluju i Filozofski fakultet Osijek te Biscuit People.

Riječ je o hvalevrijednom projektu, odnosno operativnom programu osmišljavanja i provođenja Lego Mindstorms radionica s ciljem motiviranja djece u razrednoj nastavi ka STEM području. Svrha je projekta motivirati uprave osnovnih škola i, u konačnici nadležnog ministarstva, da shvate važnost informatike te da projekt bude potpora uvođenju obavezne informatike za 5. i 6. razrede u osnovnim školama. Cilj je projekta motivirati najmlađe za programiranje kroz igru i slaganje blokova u Lego Mindstorms EV3 programu te ih kroz igru naučiti logički razmišljati.

Rotary klub Osijek – Josip Juraj Strossmayer je u suradnji sa svojim partnerima osigurao sedam Lego Mindstorms kompleta čime je zapravo omogućena provedba projekta RoboCode koji će tijekom školske godine 2017/18. provoditi u osječkim školama studenti informatologije Filozofskog fakulteta u Osijeku na čelu s profesorom dr.sc. Tomislavom Jakopecom, inicijatorom projekta te autorom kurikuluma i nastavnih materijala.

U deset osječkih osnovnih škola će se unutar tri mjeseca održati deset radionica u trajanju od 120 minuta. Svaka radionica bit će namijenjena za deset različitih učenika 5. i 6. razreda. Unutar navedenog perioda volonteri će raditi sa stotinu djece. Nakon održane nastave iz svake će škole biti odabrana dva najuspješnija polaznika te će se oni pripremati za – Hackathon, koji će se održati 13. siječnja 2018. godine.

Dječji hackathon biti će konačno vrednovanje ishoda učenja gdje će se djeca natjecati rješavajući zahtijevan oblik zadatka, odnosno programirajući Mindstorms EV3 robot. Pobjednik dobiva svoj Mindstorms robot, dok su za ostale osigurane utješne nagrade.