Predstavljenje dugoročne razmjene

5. listopada 2017.

Dana 2. listopada 2017. godine u II. gimnaziji Osijek predstavljeni su programi dugoročne razmjene učenika u organizaciji Rotary organizacije. Glavni prezenter je bio naš vinkovački prijatelj Goran Matoš koji je nakon uvodnog izlaganja odgovarao na brojne upite zainteresiranih učenika. Ujedno su učenici upućeni i u problematiku kratkoročnih razmjena, odnosno kampova u sklopu Rotary organizacije te su definirani datumi za prijavu koji traju od 15. studenog do 15. prosinca 2017. godine.

Nakon izlaganja i dodatnih pojašnjenja prijatelja Matoša, Isidora Stanić, u funkciji tajnice Rotaract kluba Osijek, je prezentirala srednjoškolcima glavne smjernice Rotaracta koje su uglavnom usmjerene k mladima, od pomaganja pri njihovu intelektualnom i društvenom razvoju, preko služenja lokalnoj zajednici pa sve do nezaobilaznog druženja. Svi učenici su pozvani na druženja i ukoliko to žele, mogu se priključiti klubu.

U ovogodišnjoj je dugoročnoj razmjeni Osječanka Lucija Nikić otputovala u SAD i njezina prva pisma pokazuju kao je jako zadovoljna dobrodošlicom nove obitelji i trenutno se prilagođava školskim zahtijevnostima. S druge strane, u Osijek nam je pristigla Ashley Edwards koja pri promociji dugoročne razmjene ukratko izvjestila učenike II. gimanzije odakle dolazi, zašto se i kako odlučila na dugoročnu razmjenu te je iznijela prve dojmove o Osijeku i Osječanima. Na samome kraju učenice Ena Perković i Jelena Samac su s oduševljenjem govorile o protekloj godini koju su provele na dugoročnoj razmjeni u Americi, odnosno u Kanadi.

Iako je za predavanje bilo predviđeno svega 60 minuta, potrajalo je dvostruko duže što dovoljno govori o zainteresiranosti mladih o svim temama vezanim uz dugoročnu razmjenu učenika. Rotary klub Osijek – Josip Juraj Strossmayer se zahvaljuje Krešimiru Šimcu iz Rotary kluba Osijek, Goranu Matošu iz Rotary kluba Vinkovci, Isidori Stanić iz Rotaracta kao i organizatorici ovog događanja, svojoj članici Valeriji Karačić na svrsishodnom druženju.