Predavanje – “Apsentizam: uzroci i posljedice”

13. listopada 2017.

Dana 10. listopada 2017. godine su nam se na sastanku Rotary kluba Osijek – J. J. Strossmayer pridružili iskusni management konzultanti Damir Kovačević i Sandra Ćupurdija iz Instituta za upravljanje apsentizmom koji su održali predavanje naslovljeno „Može li se nadomjestiti nedostatak radnika u RH primjenom metoda upravljanja apsentizmom?“.

Predavači su definirali apsentizam pojavom izostanka radnika iz radnog procesa neovisno o uzroku te pojasnili kako učestali izostanci radnika iz radnih procesa imaju poguban utjecaj na troškove rada kao i na ukupnu produktivnost poslovnog sustava, a što u konačnici rezultira nekonkurentnošću krajnjeg proizvoda ili usluge.

Bolovanja predstavljaju dominantni oblik apsentizma, ali nisu jedini čimbenici kojima je moguće upravljati. Drugi oblici izostanaka radnika poput kašnjenja na posao, učestalih pauza, manipuliranja godišnjim odmorima, pa čak i tzv. prividnom prisutnošću radnika (radnik je na poslu, a ne obavlja radne zadatke) su također podložni upravljanju, a uštede koje se na taj način postižu nikako nisu zanemarive. Uz statističko prikazivanje nezanemarivih materijalnih troškova koji apsentizam oduzima poslodavcu te negativnih utjecaja koje producira na rad i radno okruženje, predavači su govorili i o modelima upravljanja planiranim, neplaniranim i prividnim odsutnostima.

Više o ovoj temi možete saznati na web stranici Instituta: https://absenceinsight.eu.