Hackahton – finale Robocode natjecanja

4. siječnja 2018.

Rotary klub Osijek – J. J. Strossmayer bio je inicijator hvalevrijednog projekta RoboCode koji je 3. siječnja 2018. ušao u finalnu fazu. Riječ je o operativnom programu osmišljavanja i provođenja Lego Mindstorms radionica s ciljem motiviranja djece u razrednoj nastavi ka STEM području. Rotary klub Osijek – Josip Juraj Strossmayer je u suradnji sa svojim partnerima osigurao sedam Lego Mindstorms kompleta čime je zapravo omogućena provedba projekta RoboCode koji se tijekom školske godine 2017/18. provodila u osječkim školama uz pomoć studenta Informatologije Filozofskog fakulteta u Osijeku na čelu s profesorom dr.sc. Tomislavom Jakopecom, autorom kurikuluma i nastavnih materijala.
U deset osječkih osnovnih škola su se unutar tri mjeseca održavale radionica u trajanju od 120 minuta, a svaka je radionica bila namijenjena za deset različitih učenika 5. i 6. razreda. Unutar navedenog perioda volonteri su radili sa stotinu djece. Nakon održane nastave iz svake je škole odabrano po dva najuspješnija polaznika te su se oni pripremali za završno natjecanje – hackathon, koji se održao 3. siječnja 2018. godine.

Najuspješnija u programiranju Mindstorms EV3 robot i osvajačica istog je učenica Nika Važić. Izabrana je jednoglasno od strane žirija koji su pohvalili njezinu kreativnost i izvedbu. Ostalih sedam finalista nagrađeno je utješnim nagradama.