Rotary Youth Exchange – predavanje

29. studenoga 2016.

U II. gimnaziji Osijek (jezična gimnazija), održano je predstavljanje međunarodnih programa dugoročne i kratkoročne razmjene za učenike drugih razreda.

Program su predstavili Goran Matoš (RC Vinkovci), Krešimir Šimac (RC Osijek), te Jasenka Crnković (RC Osijek JJS). Sastanku s učenicima još su prisustvovali Ivan Trojan i Valerija Karačić (oboje RC Osijek JJS) te Miriam Goll, profesorica engleskog i njemačkog jezika u II. gimnaziji Osijek.

Učenicima je u kratkim crtama prikazano što je to i kako izgleda program dugoročne razmjene, a o čemu su lijepo govorili i posvjedočili i gosti koji su na dugoročnoj razmjeni u Hrvatskoj. Rachel Jean Daly, SAD navodi kako joj je ovo vrlo lijepo iskustvo u kojem je upoznala i našu kulturu i stekla nova prijateljstva. Aza McKenzie Morrison, SAD – također govori o dobrobitima razmjena, kako dugoročnih tako i kratkoročnih, a Hrvatskom je oduševljen. Elliot Angelo Caruso, Kanada – je rekao kako mu je Osijek jako drag i kako se lijepo snašao i u obitelji, ali i u školi.

Sve troje progovara o koristnosti ovoga projekta, neposredno upoznavanje drugih kultura.

Učenje stranog jezika kroz razmjenu učenika u skladu sa standardima Udruge i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Učenici koji u našoj školi borave iz drugih zemalja (Sjedinjene Američke Države i Kanada), aktivno i u skladu s poznavanjem jezika, sudjeluju u redovitoj nastavi.
Učenicima naše škole, prvenstveno trećih razreda, predstavljene su mogućnosti međunarodne razmjene učenika te im je omogućeno školovanje (jednu školsku godinu) u inozemstvu.

No ako želite ozbiljno porazmisliti o prijavama za razmjene, potrebno je znati kako u obzir dolaze samo 4D Kandidati =NO DRINK, NO DRIVE, NO DRUGS, NO DATES.

Oko dvanaest učenika je pažljivo slušalo, postavljalo pitanja i promišljalo o ponuđenom, ali je navedeno kako se svi oni trebaju usmjeriti na nas – youthexchange@rotary.hr – kako bismo im mogli pomoći oko prijave i pisanja motivacijskog pisma. Dogovoreno je i da ozbiljnije porazgovaraju s roditeljima, prenesu im informacije te do četvrtka iznesu tko je ozbiljnije zainteresiran, nakon čega će biti organiziran sastanak s učenicima i roditeljima.

Prijave trebaju biti poslane do 15.12.2016.

Detaljne upute i obrasce za prijavu možete pronaći na web stranici www.rotary.hr/exchange , a za sve nedoumice i dodatne informacije molimo da kontaktirate Odbor za YE.